Last.fm

Waarom ik pas deze week last.fm heb getest is me een raadsel. De laatste tijd wordt er namelijk veel over geschreven, zelfs de NRC heeft een artikel online. En ook in de laatste Bright stond een artikel over Web 2.0 waarin last.fm werd besproken (via marketingfacts).
Het is werkelijk een fantastisch (en simpel) concept! Op de site kun je een stukje software downloaden waarmee je internetradio kunt luisteren. Niks bijzonders zou je zeggen, maar bij elk nummer wat je luistert kun je opgeven of je het goed vind (love) of dat je het slecht vind (ban). Hierdoor bouw je een specifieke smaak op en kan last.fm op basis van andere gebruikers beoordelen of je een bepaalde artiest goed zou vinden. Ook kun je muziek taggen waardoor het beter gevonden wordt… Ik ben verkocht!

Nu wachten op last.tv (domein is nog beschikbaar)!

P2P Wifi via FON

FON is een P2P WIFI service waarmee het mogelijk is om je WIFI-verbinding te delen! Klinkt erg goed niet? Als dit succesvol wordt dan kun je in principe een wereldwijd (gratis) roaming Wi-Fi netwerk creëren! Zoals Martin Varsavsky zelf zijn doel beschijft: “turning millions of wifi installations into a unified wifi FON network with a standard interface to accept all kind of wifi enabled devices.”

Leuk detail is dat je de software kunt gebruiken als “Linus” of als “Bill”. Als Linus deel je je verbinding met iedereen. Als Bill is het mogelijk je bandbreedte te verkopen voor 5 euro per 24 uur, de opbrengsten moet je dan wel delen met Fon (via AlwaysOn).

ICUE

Ik schreef eerder over ICUE, een mobiele applicatie die de tekst uit een boek voorbij laat scrollen. De snelheid kun je uiteraard instellen en er is in Engeland inmiddels keus uit meer dan 250 boeken! ICUE claimt dat het mogelijk is om 400 boeken op een gewone mobiele telefoon te bewaren (via tomhume.org). Als dit aanslaat dan is er concurrentie voor de iPod?

Update: lees net via ab’stract dat er ook gratis software staat op buddybuzz.com; the fastest way to read text on a mobile phone.

Video komt vrij in 2006!

Mooie voorspellingen voor 2006 op Battelle’s searchblog: “Someone, and I do not know who, will make a big pile of Big Media video assets freely available on the web – and not via Google Video. This will be a major studio, or television company, which will realize that once you free content, content will come back to you in mashed up and remixed glory that has – holy smokes! – real business models like advertising and retail attached. The deal will be simple: anyone can download, rip, and mix this video, but if you plan to make money from it – even selling ads next to it – you have to cut a deal with the mother ship. The company that does this will be heralded as either visionary, lunatic, or both.

BloggersDinner, en My name is Earl

Gisteren bij het BloggersDinner geweest, alhoewel ik vrij vroeg weer weg moest was het wat mij betreft een geslaagde avond en voor herhaling vatbaar (foto’s hier en hier). Er was ook weer een 212 Amsterdam waar ik deze keer dus niet ben geweest, maar het deed me wel denken aan de tip die ik vorige maand kreeg via Steef van NUmarketing. Hij raadde me aan om de nieuwe Amerikaanse serie My name is Earl te checken. Inmiddels heb ik de eerste afleveringen gezien en hij is goed. Een absolute aanrader voor de liefhebbers van humor, sarcasme en karma!

Carp´s Carplay

Deze week gaat het blad Carp digitaal. In plaats van het papieren magazine kreeg ik vandaag 1 A4´tje in de bus met een inleiding en URL: carplay.nl. Via deze site van Carps papiervrije multimedia-special kun je een aantal artikelen lezen, interviews beluisteren en video´s bekijken. De hoofdpagina van de site is opgezet met een aantal stills en headlines waardoor het echt lijkt alsof je door een magazine aan het scannen bent. Erg goed en origineel gedaan!

Emerce als advertorial

Kreeg deze week de papieren versie van het Emerce magazine in de bus. Sinds begin dit jaar is de kwaliteit van zowel site als blad een stuk beter geworden maar de Emerce-100 editie maakt dit weer ongedaan. Inhoud is deze keer een aantal flauwe artikelen en vervolgens een flink aantal advertorials, jammer! Reclame is prima maar van een betaald magazine verwacht ik toch iets meer.

Sanoma op Marketing3

Woensdag was ik op Marketing3, daar was Robert Feltzer (van Feltwerk) die een presentatie gaf van Sanoma. Dit bleek een case te zijn over Autoweek. Het was een erg interessant verhaal, wat hier ook te zien en te lezen is. Zoals elk tijdschrift kreeg ook Autoweek te maken met een stagnerende verkoop en is men gestart met de missie om “de autoconsument multimediaal te omsingelen”. Een site, een carbase, een forum, een sms-nieuwsdienst, een nieuwsbrief en laatst zelfs een weblog. De reden van het weblog bleef onduidelijk; “dat moesten we dan ook maar eens proberen” was het enige commentaar. Vervolgens sprak Feltzer over de TV-ambities van Autoweek. Waar al eerder over is geschreven door Frackers; Het doortrekken van een succesvolle printtitel via een weblog met video-items naar een digitaal tv-kanaal leek een logische ontwikkeling. Toch heeft Autoweek gekozen om dit niet te doen, omdat ze onafhankelijk zijn zou dit namelijk niet rendabel worden… What the?!? Wat is dit voor een vage reden? Ze claimen ook dat de website onafhankelijk is en volgens mij is die wel rendabel (32 miljoen views… alhoewel in de reacties geschreven wordt dat de realiteit zo’n 30% lager ligt). Toen ik vroeg waarom TV niet rendabel zou zijn en Internet wel kreeg ik een iets ander antwoord, de producenten zouden het namelijk afgeraden hebben. Vreemd verhaal…