Vandaag op Blognomics 2006

Vandaag was ik (op uitnodiging van Michiel) bij Blognomics. Vond het een zeer geslaagde middag met interessante sprekers, complimenten aan Guido en Krijn! Een paar soundbites:

Paul Molenaar: dezelfde saaie journalisten schrijven dezelfde saaie stukjes: middelmaat! Middelmaat verkoopt niet meer…
– Willem Sijthoff: de uitdaging van de toekomst is de integratie van de gevestigde journalistiek met de blogosfeer.
– Joost Bon: er komen per dag 65.000 nieuwe foto’s bij op MSN Spaces (in Nederland)!
Erwin Blom: De VPRO moet documentatie en interviews die niet gebruikt worden online aanbieden.
– Hans Laroes: SMS is een restproduct van mobiele telefonie, bloggen is een restproduct van internet.
– Bram Elderman: RSS is even belangrijk als WWW.
Roderick von Hogen: het is altijd al mijn droom geweest om een ontbijtshow te presenteren. En wat is er dan mooier dan de show van een priester in plaats van een Gordon of een Jensen!
Loic LeMeur: identify the key-bloggers and treat them as journalists.

Meer info bij Martijn de Waal en Dutchcowboys (Apple en de Katholieke kerk).

TV blogs hebben de toekomst

Als feedjunkie ben je natuurlijk goed op de hoogte van al het nieuws op het gebied van bloggen, media en marketing. Maar wat zal de ‘normale’ websurfer (geen server) gaan volgen zodra RSS mainstream wordt? Ik denk dat daar een zeer grote markt ligt voor sportnieuws, politiek nieuws en TV-nieuws. Die laatste is misschien wat opmerkelijk maar wat is er leuker dan na een aflevering Lost of Sopranos kijken wat anderen er van vonden of checken welke theorieën er zijn over dat open einde? Deze informatie wordt geboden door de zogenaamde TV-blogs. Zelf ben ik zeer te spreken over het Amerikaanse tvsquad.com maar er zijn vele anderen. In Nederland lijken de kwalitatieve TV-blogs dun gezaaid, ik ken er in ieder geval weinig. Zappen.blog.nl is goed op weg maar verder lijkt het wat achter te blijven.

Op Marketingfacts las ik deze week het bericht dat de Amerikaanse TV Gids TVGuide.com een netwerk lanceert van 65 weblogs. Elk blog op TVGuide.com zal het mogelijk maken om te reageren en discussiëren. Ik denk dat zulke blogs erg veel potentie hebben, zeker vanuit de hoek van de televisiegids (die nog enigzins objectief kan blijven)!

IPTV slash internettelevisie

Het schijnt dat in 2004 ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking naar digitale televisie keek. Inmiddels zal dit percentage hoger liggen maar feit is dat televisie via een breedbandverbinding (live of streaming) flink terrein aan het winnen is. Dankzij interactieve- en IPTV wordt het TV-aanbod flink vergroot en ontstaan er (eindelijk) interactiemogelijkeden met de kijker. Daarnaast kan de kijker invloed uitoefenen op het uitzendmoment. Dit waren onderwerpen die vandaag aan bod kwamen tijdens het seminar IPTV in het MediaPlaza. Als eventblogger mocht ik aanwezig zijn en ben ik weer helemaal up-to-date. Er is sowieso veel nieuws over IPTV de afgelopen tijd. Had Emerce in de laatste editie een special over IPTV en streaming media (Stream Strijd), TNO heeft al een IPTV messenger en deze week was ook het MIPTV-event in Cannes: Broadcasters beware.

Op het event was ik vooral te spreken over de denkwijze van KPN TV, en ik lees net (pas) dat Venturo eenzelfde richting aangeeft. Met de komst van IPTV gaan we van massa content naar niche content, we gaan van professionele content naar user generated content en we gaan van geprogrammeerde content naar on demand content. Meer relevante advertenties zullen dit alles mogelijk maken! En vergeet niet het keyword “personalisatie”…

Nog een aantal cijfers die ik laatst vond; 41% of mobile phone owners are interested in videos en 24% of Internet users watch videos at least once a week.

MyNuMo Beta: mobile generated media

Mooi voorbeeld van User Generated Content is MyNuMo, een Mobile Personal and Social Media Marketplace: “Newly launched on Cingular’s network and going live on T-mobile USA next week MyNuMo provides a marketplace for anyone to create content and sell their, ringtone, wallpaper, text or video content to everyone else.”

Gebruikers kunnen via de site zelf media mixen of je kunt via je mobiele telefoon audio opnemen en deze laten converteren naar een ringtone. MyNuMo zorgt dus voor alle tools en zal uiteindelijk de opbrengsten delen. Doet me erg denken aan de service van cafepress.com, alleen dit is beter. Je zit namelijk nu niet vast aan bepaald formaat…

Maar hoe gaan ze om met auteursrecht?

Feedburner RSS reloads

Het schijnt dat mn RSS-feed vaak met posts terugkomt die al oud zijn… In Bloglines komen soms de laatste X berichten voorbij zetten terwijl er niets nieuws is gepost! Excuses daarvoor, ik weet dat feedburner en bloglines problemen hebben maar dit begint vervelend te worden. Misschien moet ik maar weer meer gaan posten;)