Funda zuigt

Funda is een succesverhaal. De site heeft een zeer groot bereik en lijkt altijd druk bezig met uitbreidingen (oa expansie naar het buitenland) en vernieuwingen (zie beta.funda.nl). Maar waarom zijn er geen RSS feeds op funda te vinden? Bijvoorbeeld op basis van postcode, eventueel met filters zoals prijs. Dat zou echt verdomde handig zijn! Miljoenhuizen.nl doet dat overigens wel, die bieden RSS feeds (en emailalerts) voor prijsveranderingen en dergelijke.

Inmiddels heb ik reeds een nieuw huis gevonden, maar 2 jaar geleden kon ik me er flink aan irriteren. Op de site van funda gebeurde echter weinig en een jaar later waren er nog steeds geen feeds te vinden. Rond die tijd kwam ik in gesprek met iemand bij Mirabeau (oa de sitebouwer van funda) en ik vroeg hem waarom er geen RSS feeds op funda te vinden waren? Je kunt het antwoord natuurlijk al raden want NVM wil dat zoveel mogelijk mensen naar de site surfen. En met het gebruik van RSS kan het bezoek misschien wel dalen. OMG! Niet doen dus!

Jammer dat funda hier totaal niet vooruitstrevend in is, en dat terwijl directeur Marque Joosten zo vol is van de gebruikerservaring. Het deed me dan ook erg goed toen ik deze week op battellemedia.com (eerder hier) las over de nieuwe tools die Google aan het ontwikkelen is. Eentje daarvan is Google Real Estate Search en kan wel eens een serieuze wereldwijde concurrent worden. Nu het kopen en verkopen van je huis via internet bijna een vanzelfsprekendheid is geworden, lijkt me dit een prima markt voor Google om eens even wakker te schudden!

Firefox extension: de toekomst van Search?

SEO for Firefox (Beta) is een zeer interessante plugin die data uit verschillende bronnen gebruikt om de zoekresultaten te analyseren. De plugin beschikt over dezelfde soort data die ook door Google en Yahoo! gebruikt worden om oa pageranks te berekenen. Hieronder staan de diverse services die als basis dienen (en gratis beschikbaar zijn):

– PR: (Google PageRank);
– Age: pulled from Archive.org;
– Links: the number of links to a domain, via Yahoo! linkdomain;
– del.icio.us: number of times a URL has been bookmarked;
– Technorati: number of links to a site from blogs;
– Alexa: rank based on website traffic;
– Cached: (Google site) number of pages indexed in Google;
– dmoz: count the number of pages listed in DMOZ;
– Bloglines: shows how many people are subscribed;
– dir.yahoo.com: is a site listed in the Yahoo! Directory or not;
– WhoIs: makes it easy to look up the whois data for any site;
– Google Trends – shows historical search volume trends;
– SEO Book Keyword Research Tool;
– Overture View Bid – Yahoo!’s top bids for a particular keyword;
– Google Traffic Estimator – estimates associated with AdWords;
– Google Keyword Sandbox – Google’s keyword research tool;

In principe zou je hiermee een aardige zoekmachine kunnen maken (via webpronews.com)…