Het hoe en wat van FOAF

Friend of a friend (FOAF) is een manier om je profiel uit te wisselen in een standaard ( RDF / XML ) formaat.

Door het aanbieden van een FOAF bestand kan software de online beschrijving automatisch verwerken, bijvoorbeeld als onderdeel van een geautomatiseerde zoek-machine, en informatie ontdekken over jou en de gemeenschappen waar je deel van uitmaakt. In het kort is FOAF een manier om gegevens over jezelf en de mensen waarmee je bevriend bent, te beschrijven. Dit gaat dus verder dan een online vCard…

Met FOAF worden social networking sites zoals Friendster eigenlijk buiten spel gezet (zie ook het artikel in The Guardian uit begin 2003). Iedereen kan zijn eigen FOAF bestand aanbieden en/of aanpassen, vervolgens kan ook iedereen de relaties en eigenschappen gebruiken. Het perfecte voorbeeld van open source! Misschien dat daarom Microsoft er nog niets mee doet, MSN spaces zou de perfecte plek zijn om uit te breiden met FOAF (20 miljoen gebruikers).

Maar FOAF kan sociaL networking ook een extra boost geven als de aanbieders er open voor staan, in 2004 schreef Joi Ito al over de integratie van FOAF bij Tribe.net. Andere bedrijven zoals Livejournal en Plaxo schijnen ook met FOAF bezig te zijn. Deze laatste heeft nogal wat kritiek op FOAF, vooral de privacy issues zijn lastig. Hoe meer informatie je via FOAF aanbiedt hoe “gevaarlijker” dit is.

In Nederland heb ik FOAF onder andere gezien bij Hans Mestrum (FOAF) en Fred Zelders (FOAF). Zelf heb ik er in ieder geval ook eentje aangemaakt. Kijk bij de FOAF-O-Matic om je eigen FOAF bestand te genereren. Andere tools vind je op rdfweb.org/topic/Tools.

Meer informatie over het FOAF project is te lezen op foaf-project.org of rdfweb.org/foaf/.

Overige relevante links:
FOAF 0.1 specificatie
Technorati FOAF tag
Furl FOAF topic
MSN2FOAF

2 thoughts on “Het hoe en wat van FOAF”

Leave a Comment