De Nederlandse Digg?

Deze week heb ik kennis mogen maken met watvindenwijover.nl, het eerste initiatief van WinkWaves. Watvindenwijover.nl is een publieke (gratis) website waar iedereen zijn of haar eigen favoriete webpagina’s kan bewaren en van een mening kan voorzien. Door gebruik te maken van tags en beschrijvingen die gebruikers zelf invoeren ontstaat er een kennisuitwisseling over interessante pagina’s op internet. Zowel voor IE als voor Firefox zijn toolbars te downloaden waarmee je snel een reactie kunt geven, ook is er voor elke tag een RSS feed aanwezig.

Het eerste wat je denk is dat dit concept natuurlijk erg lijkt op Digg, Furl en andere sites met social news. Het is een beetje een combi van blogging en social bookmarking. Toch denk ik dat het wel een kansrijk initiatief is vanwege de puur Nederlandse aanpak, vandaar ook de naam van de dienst. “Vinden” is in dit geval ook nog eens dubbel getwist: het (terug)vinden van leuke sites en er iets over vinden. Dat laatste zijn wij Nederlanders natuurlijk goed in;) Daarnaast zijn sites als Digg en Furl voor veel mensen erg onduidelijk, ik denk dan ook dat deze Nederlandse dienst een stuk toegankelijker is voor het grote publiek.

Winkwaves (eerder bekend als bPerform) is een bedrijf van Rene Jansen en met interesse heb ik de afgelopen maanden zijn blog op justmy2p.blogspot.com in de gaten gehouden. Ik hoop dan ook dat de site veel succes zal hebben!

Op winkwaves.com staat overigens ook een whitepaper over oa Kennismanagement en Web 2.0 (PDF).

Vergelijking van sites met Social News

De oprichter van TinFinger.com heeft een lijst gemaakt met alle News2.0 sites. Het artikel heeft officieel “Feature lists for News 2.0” en gaat dus over Web2.0, maar ik zal die term hier niet gebruiken. Er wordt al veel teveel over geschreven;) Op tinfinger.blogspot.com geeft Paul Montgomery een overzicht van alle mogelijke features in deze markt (denk aan digg, findory, newsvine, tailrank, etc). Uiteraard komt TinFinger zelf aardig goed uit de verf maar desalniettemin een erg interessant overzicht. Klik verder voor het gehele plaatje:

Google Mobile Killer app!!!

Na de post van eergisteren over Google mobile adsense is er nieuws over Google Mobile. Het is nu mogelijk om via de Google Mobile Personalized startpagina je feeds te scannen. De interface is optimaal gemaakt voor mobiele apparaten, maar het mooiste is nog dat elke link die je aanklikt automatisch door Google omgezet wordt in een mobiele variant! Bekijk maar eens de voorbeelden van artikelen op autoblog.nl of engadget.com. Soms werkt het echter nog niet helemaal, check bv een artikel op marketingfacts.nl.

Autoblog.nl laat koers TomTom kelderen?

Maandagochtend vroeg schreven we op autoblog.nl een bericht over een bekeuring die iemand had gekregen voor het plaatsen van zijn TomTom op de voorruit. Diezelfde dag is het nieuws opgepakt door geenstijl.nl en later ook door nu.nl / blikopdebeurs.com. Wat blijkt, op Euronext Amsterdam moest het aandeel TomTom dinsdagochtend ruim 9% inleveren(!) na de berichten dat de gemeente Den Haag gebruikers van portable navigatiesystemen gaat bekeuren wegens zichtbeperking…

DutchBloggies: nu stemmen!

Ten eerste: gelukkig nieuwjaar! Ten tweede: vanaf vandaag gaan de verkiezingen voor de beste weblogs in Nederland, de Dutch Bloggies, van start. Maar liefst drie weken lang kunnen we over vijftien verschillende categorieën nominaties aandragen. Organisatie ligt bij het online weblogmagazine About:Blank.

Het publiek kan zijn stem uitbrengen in de drie belangrijkste categorieën: Best Geschreven Weblog, Best Vormgegeven Weblog en Beste Weblog. De jury zal zich buigen over álle vijftien categorieën. Door middel van de keuze voor vijftien categorieën probeert de organisatie een zo groot mogelijke variëteit aan weblogs onder de aandacht te brengen. Een van de doelstellingen van het organiseren van de Dutch Bloggies is om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met het fenomeen webloggen, dat inmiddels niet alleen maar een medium voor computertechneuten en internetfreaks is.

Categorieën zijn onder andere ‘Beste Linklog’, ‘Beste Lijflog’ en ‘Beste Fotolog’ zijn. Dit zijn categorieën die de afgelopen zes edities van de Dutch Bloggies al meermaals gebruikt zijn. Daarnaast zal er dit jaar echter ook sprake zijn van nieuwe categorieën als ‘Beste Post’ (beste artikel op een weblog) en ‘Beste WBN’ (beste Weblog van Bekende Nederlander). Op zaterdag 11 maart 2006 zullen de uiteindelijke winnaars van de Dutch Bloggies bekend gemaakt worden.