Het eerste artikel op Autoblog schreef ik in november 2004. Vandaag schrijf ik de laatste.
Laat ik meteen beginnen met een correctie. Het woord “schrijven” klopt natuurlijk niet, het is posten. We zijn immers digitaal. Dat is de reden dat Autoblog bestaat. En over dat bestaan kunnen we het meteen even hebben. Het was in de herfst van 2004, bijna 15 jaar geleden, dat ik het domein autoblog.nl registreerde. Langzaamaan begon het idee voor een autosite in mijn hoofd te groeien en op 17 november 2004 begon ik met het posten van artikelen. Een tijd waarin Fiat nog gave concepts maakte. Binnen 3 jaar na de start (oktober 2007) zaten we al op ruim 1 miljoen unieke bezoekers en ongeveer 8 miljoen pageviews per maand! Terugkijkend is dat echt heel hard gegaan en daar ben ik erg trots op.
Wil je meer weten over de eerste 5 jaar van Autoblog, lees dan nog eens dit artikel of check gewoon deze compilatievideo.
Om het vijfjarig bestaan van Autoblog te vieren zijn we destijds met de hele crew naar Barcelona gevlogen, een onvergetelijke ervaring. Een goed hotel, veel tapas en wijn (de Magnum-flessen gingen er in hoog tempo doorheen) en een lange nacht. Dat is ongeveer de samenvatting.
Terug naar de site. Na het record van 1 miljoen unieke bezoekers hebben we vervolgens bijna 10 jaar lang rond dat aantal gezeten, maar halverwege 2017 vonden we de weg omhoog. Iets waarvan ik lange tijd dacht dat het een soort glazen plafond was, bleek toch niet zo te zijn. We hadden in 2018 gemiddeld ruim 1,1 unieke bezoekers per maand en dat is nog exclusief onze mobiele apps. De groei ging begin 2019 verder, want in januari gingen we over de 1,2 miljoen heen. Men zegt wel eens dat je moet stoppen op je hoogtepunt. Geen idee of dit het hoogtepunt is voor Autoblog (ik hoop het niet), maar het is voor mij in ieder geval een mooi moment. Afgelopen maand (maart 2019) hadden we ruim 1,4 miljoen unieke bezoekers. Een nieuw record!
Het beeld van Autoblog
Inmiddels zijn we al jaren de grootste Nederlandse (en Belgische) website over autonieuws. We zijn leading geweest op het gebied van online automotive content, zo waren we de eerste Nederlandse site die autovideo’s van rijtesten online publiceerde. Hetgeen dankzij Wouter geperfectioneerd werd. Onze videosite ABHD had destijds zelfs een betere kwaliteit/resolutie dan Youtube, al hielden we die voorsprong niet lang vol.
Over Youtube gesproken, onze best bekeken video aldaar heeft over de 50 miljoen views! Lekker toch.
In het begin hadden veel journalisten/magazines een hekel aan Autoblog, wat wellicht ook te begrijpen is. We waren een nieuwkomer en schopten tegen alles aan. Ze hoopten/dachten echter dat deze ‘trend’ van websites en weblogs wel over zou waaien. Pas 10 jaar later(!) zagen sommige van deze mensen het licht. Ze besloten dat een website misschien toch wel handig is en sommige journo’s gingen zelfs een eigen blogje beginnen. Dat waren dezelfde mensen die onze site hekelden. Maar goed, de tijden veranderen.
Als je groot bent, dan volgen de copycats vanzelf. Onze artikel-formats zijn tot in den treuren gekopieerd, sommige sites namen niet eens de moeite om dat te verhullen en kopieerden zelfs de titel van berichten. En nog steeds gaat dat door. Zodra wij iets publiceren, zie je andere sites snel volgen. Het is soms vervelend, maar ook iets om trots op te zijn. Er zijn in de loop van de jaren zelfs sites gestart die precies hetzelfde doen; exacte kopie’s van Autoblog. Denk aan de Chinese autoindustrie van een paar jaar geleden, dat soort werk.
Maar goed, gelukkig heeft Autoblog altijd een eigen signatuur gehad. We probeerden te vernieuwen en het lijkt misschien kinderachtig om hiermee op de proppen te komen, maar het fenomeen carwash video’s (om maar een voorbeeld te noemen) is een onmiskenbaar onderdeel van de zogenaamde canon van Autoblog. De carwash topics (en in het bijzonder die met babes) zijn voor mij in essentie waar Autoblog zich mee onderscheidt van de rest door off-topic te gaan, en toch volledig on-topic te blijven, zoals Sacha het zo mooi kon verwoorden. De aandacht voor beursbabes is ook zoiets; door Autoblog op een voetstuk geplaatst, en inmiddels door velen geïmiteerd.
De wondere wereld van de autojournalistiek
Dankzij Autoblog heb ik mogen proeven aan het leven van een journalist. Al is dat leven de afgelopen jaren/decennia nogal veranderd. Zo gingen journalisten vroeger een week op reis met een automerk, waarbij er zelfs verhalen zijn dat het hele gezin mee mocht. Na die week kwam er dan een kort artikeltje in de krant. Dat was hun werk, maar dat was ook iets wat ik nogal vreemd vond. Gelukkig is daar verandering in gekomen, en terecht. Tegenwoordig duurt een tripje 1 a 2 dagen, waarbij we video’s moeten maken, social media moeten bijhouden, teksten moeten schrijven, etcetera. Tuurlijk, we laten ons graag volgieten met de beste wijnen (door de beste obers) en slapen graag in de beste hotels, maar het is wel degelijk een andere tijd, waarin daadwerkelijk gewerkt wordt.
In de afgelopen jaren heeft vooral onze videocrew de mooiste reizen mogen maken, overal ter wereld. Zelf was ik achter de schermen aan het werk, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat ik een aantal unieke trips heb kunnen maken. Zo vergeet ik nooit de reis met BMW, waarbij we in 4 dagen een route door Toscane hebben afgelegd, met alle generaties M5 (F10, E60, E39, E34 en E28). Of de reis met Volkswagen naar IJsland. Of de reis met Skoda, naar de Tour van 2017. Ik mocht een dag meerijden in het peloton (in een auto welteverstaan) en het was echt een unieke ervaring. Net zoals dat ik tweemaal werd meegenomen naar het Goodwood festival of Speed, met dank aan Ford en McLaren.
Naast een andere schrijfstijl heeft Autoblog ook een andere werkwijze. We zijn bijna volledig digitaal en iedereen werkt vanuit huis. Dat scheelde veel reistijd en kosten, maar heeft er ook voor gezorgd dat ik het opgroeien van mijn kinderen van dichtbij heb kunnen meemaken. Ik heb privé hele mooie reizen mogen maken, waarbij ik dankzij laptops en wifi altijd een mogelijkheid had om tussendoor even te werken.
De werkwijze die we hebben ontwikkeld heeft overigens geresulteerd in een kweekvijver voor talent. Een ‘opleiding’ bij Autoblog zorgde er vaak voor dat je een baantje kreeg aangeboden bij oude media zoals Autovisie. Het mooie is, sommige mensen zijn daar ook daadwerkelijk ingetrapt:)
De verandering in 15 jaar
Na een ‘carrière’ van bijna 15 jaar is er altijd een moment van terugkijken. Er zijn veel dingen veranderd, er zijn opeens veel meer elektrische auto’s (wat wij vroeger muesli-auto’s noemden), mensen kijken en communiceren de hele dag op hun mobieltje en iedereen is opeens (deels) vegetarisch. In de eerste jaren van Autoblog was er nog geen iPhone (of iPad), nu heeft iedereen een smartphone met touchscreen. Zelfs bij kleine kinderen wordt er zo’n apparaat in de handen gedrukt, hetgeen we als redelijk ziek kunnen definiëren.
Pas in 2010 schreven we over iPad hoesjes voor in de auto, maar inmiddels zitten auto’s propvol met touchscreens en een usb/bluetooth verbinding is essentieel geworden. Stap eens in een youngtimer en je vindt een tape-recorder of cd-speler.., wat dat betreft is het best snel gegaan. En wie had destijds gedacht dat het hele land de zoon van Jos Verstappen zou verheerlijken? Een jongen die gesponsord wordt door een fabrikant van energiedrankjes. Sigarettenmerken worden geboycot, maar dit soort troep is blijkbaar wel geoorloofd. Onze prioriteiten liggen sowieso helemaal scheef, we vreten ons dagelijks vol met allerlei bespoten en aangelengd voedsel, we verpakken alles in plastic en ons nationale sportsymbool wordt dus gesponsord door een giftig drankje. Degeneratie anyone?
Ondertussen gebeuren er wereldwijd de meest vreselijke dingen, waar we ons weinig zorgen om maken. We maken ons echter wel druk om een paar verkeersdoden. De volgende stap is dat we verplicht een helm op moeten tijdens het fietsen, mark my words.
De overdaad aan modellen en niches is tevens een trend die de laatste jaren compleet uit de hand is gelopen. In het begin was er nog gewoon een 3 Serie Coupé en een A5 was altijd een coupe, inmiddels is een A5 ook een vijfdeurs (Sportback) en een 3 Serie Coupé heet nu een 4 Serie. Van die 4 Serie zijn vervolgens weer nieuwe varianten gekomen, zoals een Cabriolet en een 4 Serie Gran Coupé. Wtf.. Overigens vind ik de Shooting Brake trend wel een leuke aanvulling, al lijken de echte puristen het daar niet mee eens. Ook grappig: toen we begonnen was er nog geen Alfa Brera, maar de auto lijkt inmiddels compleet vergeten. MPV’s zijn we trouwens ook bijna vergeten, iedereen wil een crossover.
In de loop van de jaren zijn we van een maximumsnelheid van 120 km/u naar 130 km/u gegaan. Het was 2011, weet je nog? Het deed me denken aan een column uit 2006: Geef nou eens gas!
In 15 jaar tijd hebben we ook het komen en gaan van het merk Spyker mogen meemaken. Het had zo mooi kunnen zijn, want de potentie van de SSUV was echt heel erg groot. Ik stond erbij toen de auto in Genève onthuld werd. Inmiddels hebben bijna alle luxe-merken een SUV (Bentayga, Cullinan, Urus, etc), maar destijds was Spyker echt de eerste in dat segment. Zonde dat het zo is gelopen.
De hekel aan Ferrari, die is er overigens nog steeds. Lange tijd was die column het best gelezen artikel ooit. In 15 jaar tijd hebben ze wat mij betreft geen mooie auto’s gemaakt, al twijfel ik over de Special Projects. Daar zitten soms wel leuke dingen tussen. Over de prestaties van Ferrari in de F1 hoeven we het verder niet te hebben, de laatste keer dat het Italiaans merk won was meer dan 15 jaar geleden. Autoblog bestond nog niet.
Ook veel BN’ers lezen Autoblog, dat kan ook niet anders met onze bezoekcijfers. Toch was het leuk om bij een tweet van Afrojack op de achtergrond een laptop te zien, met Autoblog in de browser. Ook Camiel Eurlings is een Autoblog-bezoeker en zo zijn er talloze voorbeelden.
Er is meer dan Autoblog
Naast autoblog.nl zijn we in de loop van de jaren een aantal andere sites gestart. Autojunk is natuurlijk een bekend voorbeeld (gestart in 2007). Via die site kunnen bezoekers foto’s en video’s van auto’s bekijken, maar het is net zo belangrijk dat ze zelf bijdragen kunnen leveren. Het is dus User Generated Content die alleen over auto’s gaat. Ik ben erg trots op de enorme hoeveelheid foto’s die daar door de jaren heen is gedeeld en wil de diverse spotters/uploaders hierbij bedanken. Elke maand zetten we de hoogtepunten op een rij, check die kwaliteit!
Na Autojunk begonnen we in 2008 met ABHD (Autoblog High-Def) en in 2011 begonnen we onze eigen site met duurzaam autonieuws: Groen7.nl.
Apparata werd gestart in 2013. Met de toename van social media, gadgets, tablets en smartphones nam ook de vraag toe naar nieuws over deze producten. Op Apparata.nl lees je alles over digitale trends, zoals nieuwe apps, games, Netflix series, lokale en internationale startups, bitcoins, nieuwe sites, etc. De site heeft gemiddeld zo’n 400.000 unieke bezoekers per maand (1 miljoen pageviews) en afgelopen maand haalden we ook daar een record met ruim 450.000 unieke bezoekers.
Wat ik zelf ook een erg leuk project vond om te maken (samen met Dennis), was Trendr. Op trendr.nl wordt continu een overzichtslijst met 50 nieuwsartikelen uit de Nederlandse media getoond. Deze artikelen worden verzameld door constant de belangrijkste nieuwsbronnen te analyseren en daar de populairste items uit te filteren. Vervolgens wordt op basis van social media-activiteit een ranking opgesteld, waarbij de meest besproken items bovenaan eindigen. Ik gebruik de site nog steeds dagelijks.
Last but not least, de Junkyardrace! Sinds 2015 helpen we met het organiseren van deze race, die 2x per jaar op Zandvoort plaatsvindt. Een erg tof event en het aantal deelnemers groeit met elke editie. Ik zal nooit vergeten dat ik na de eerste race gewoon weer naar huis ben gereden in onze Ford Mondeo 2.5 V6, die daarvoor dus 6 uur lang full speed over het circuit was gejaagd.
De meest belangrijke job op het web
Jawel, we hebben de meest belangrijke baan van het internet: comment moderator! Sinds het begin bieden we de mogelijkheid om te reageren en tot op heden wordt daar goed gebruik van gemaakt. Waarvoor dank! Want zonder alle ‘reaguurders’ zou Autoblog zichzelf niet zijn. Vroeger waren we blij met 100.000 reacties, maar inmiddels staat de teller op ruim 2,7 miljoen reacties. Werkelijke een bizar aantal, waar we heel blij mee zijn. Naast de vele meningen en aanvullingen krijgen we via de reactiemogelijkheid ook dikwijls wat correcties, maar dat is wat mij betreft ook de charme van een blog. Zoals opper-burgerjournalist Dan Gillmor altijd zei: “Mijn lezers weten meer dan ik.”
Door de jaren heen heb ik gemerkt dat heel erg veel mensen de reacties lezen, maar zelf eigenlijk nooit reageren. Zogenaamde lurkers. Dat komt ook overeen met onze statistieken, aangezien minder dan 1% van onze bezoekers een reactie achterlaat. Over een “vocal minority” gesproken…
Voordat ik het vergeet, speciale dank gaat uit naar alle tipgevers. Elke dag krijgen we vele tips en zonder die info zouden veel artikelen niet gemaakt zijn.
Naast de vele reacties, tips en uploads, hebben jullie ons ook geholpen met het maken van beslissingen. Zoals bij de AB COTY. Ik zei een tijdje gekleden nog tegen Casper, als de nieuwe Alpine de Autoblog auto van het Jaar wordt, dan is het tijd om af te haken;) Das een geintje natuurlijk, ik vind het sowieso gaaf dat we onze eigen verkiezing hebben. Met een indrukwekkende en terechte lijst van winnaars: de Alpine A110 (2018), de Porsche Panamera Sport Turismo (2017), de Alfa Romeo Giulia (2016), de Volvo XC90 (2015), de Porsche 918 Spyder (2014), de Tesla Model S (2013), de Ferrari F12berlinetta (2012), de BMW M5 (2011) en de Saab 9-5 (2010).
Afscheid
Mijn moeder zei het laatst nog, mijn eerste woord was AUTO. Ik weet ook nog dat ik vroeger op de zondagochtenden altijd auto’s ging tekenen, mijn ouders lagen nog op bed. Waarschijnlijk gaat er geen einde komen aan mijn liefde voor auto’s, maar toch is het tijd voor een volgende stap. Om er even wat dooddoeners in te gooien: aan alles komt een einde, er is een tijd van komen en een tijd van gaan.
Inmiddels zijn er bijna 70.000 artikelen op Autoblog geschreven, waarvan meer dan 10% van mijn hand. Ik wil alle betrokkenen bedanken, zonder jullie was Autoblog niet geweest zoals nu. Het zijn teveel namen om op te noemen en ik zou mensen wellicht tekort doen, maar jullie weten wie je bent! Ik ben er trots op dat we met Autoblog het Nederlandse (auto)medialandschap hebben kunnen veranderen.
Komende tijd ga ik me bezinnen en genieten van een welverdiende pauze. Net zoals Jeremy Clarkson, de voormalig presentator van ‘Top Gear’, tot rust komt op zijn boerderij (400 hectare) in het graafschap Oxfordshire. Daar teelt hij diverse gewassen, waaronder tarwe, gerst en koolzaad. Zelf ben ik niet zo van het tuinieren, maar wie weet.
Thanx Vincent het was leuk om een stukje van Autoblog te zijn voor een tijdje en ook al was ik het zeker niet met alle keuzes eens. Je kunt trots zijn op wat je hier hebt neergezet. Het ga je goed. Groetjes, w
@w0o0dy Thanks!
Mooi! Bedankt voor het initiatief, ben zelf al zeker 10 jaar bijna dagelijkse bezoeker. Goed gedaan en succes met de toekomst!
Van ooit topreaguurder ben ik de laatste jaren weliswaar verworden tot lurker, maar wat geniet ik nog steeds van Autoblog. Bedankt voor je briljante idee en voor het vele jaren tot uiting brengen daarvan.
Ook al ben ik gestopt met reageren, lees ik nog best vaak AB. Helaas met steeds minder lol en dat komt voornamelijk door de uniforme automodellen en einde tijdperk Echte Motoren. Daarnaast heeft de techniek alles ingehaald en zijn de supersportautos bij elke nieuwe iteraties maar marginaal sneller/krachtiger. Men zou morgen de standaard 911 950 pk kunnen geven maar Jan Modaal zou zich bij de eerste hoek te pletter rijden. Echte innovatie komt steeds meer bij niet-autorijden te liggen, zoals met Tesla. Het verkeer is ook zo druk geworden dat meer dan 150 pk in welke auto dan ook minder dan 3% echt aangesproken wordt. Het is daarom misschien niet verkeerd om nu te stoppen. Als Ab over 2 jaar nog 1.4 maandelijkse views heeft mag je fles wijn op mijn kosten uitzoeken. Namaste.
Het gaat je goed! Mede door jullie hulp is de JYR geworden tot wat het nu is. Bedankt daarvoor.