VVD wil dat burgemeesters ook online berichten kunnen verwijderen

Jawel, de vrijheid van meningsuiting wordt nu ook op gemeentelijk niveau afgeschaft.

De VVD wil namelijk dat burgemeesters de bevoegdheid krijgen om bepaalde online berichten te laten verwijderen. Het gaat hierbij specifiek om berichten die oproepen tot illegale demonstraties of die leiden tot onrust op straat. Maar waar ligt precies de grens en wie bepaalt dat? En daarnaast, illegaal of niet, demonstreren is een grondrecht. Net als de vrijheid tot meningsuiting. Los van wat men opruiend of onrustgevend vindt. VVD kamerlid Ingrid Michon-Derkzen heeft er echter geen problemen mee en publiceerde het wetsvoorstel inmiddels op internetconsultatie.nl, zo zei ze in een gesprek met De Telegraaf.

Het voorstel, getiteld “Wet online aangejaagde openbare-ordeverstoring”, is bedoeld om burgemeesters meer mogelijkheden te geven om preventief in te grijpen. Volgens Michon-Derkzen beschikken burgemeesters momenteel wel over bevoegdheden in de fysieke wereld, zoals noodbevelen en -verordeningen, maar schieten deze tekort in de online omgeving. “Een burgemeester is verantwoordelijk om de openbare orde te handhaven,” aldus Michon-Derkzen. “Met deze wet kan een burgemeester vragen of zo’n bericht verwijderd kan worden voordat het tot problemen leidt.”

Belangrijk is dat het wetsvoorstel alleen betrekking heeft op berichten die openbaar toegankelijk zijn, zoals posts op Facebook. Communicatie via besloten apps zoals WhatsApp valt buiten het bereik van de voorgestelde wet. Ook benadrukt het Kamerlid dat het niet gaat om censuur vooraf of om het monitoren van meer informatie. Nou, dat is toch fijn om te weten, maar maakt het in essentie niet minder erg. In het Engels noemen ze dit een “Slippery slope”. Want wellicht heeft het nu alleen betrekking op openbare berichten, maar daar kan natuurlijk snel verandering in komen. En waar zal het dan eindigen?

Leave a Comment