De Brave browser & BAT groeien keihard door

Brave
Brave bestaat al een tijdje, op 20 januari 2016 lanceerde men de eerste versie, maar inmiddels is de browser bezig met een stevige opmars.

Brave is een gratis en open-source webbrowser, op basis van de webbrowser Chromium, waarbij ads en trackers automatisch worden geblokkeerd. Gevolg is een mega-snelle browser, maar dat is niet alles.

Gekoppeld aan Brave is de Basic Attention Token (BAT). Dit is een token/eenheid waarmee men aandacht op internet in een waarde wil uitdrukken. Een bezoek van vijf minuten aan een bepaalde site (attention) is bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid geld waard.

Zo’n 15 jaar geleden schreef ik al eens over Attention.XML en eigenlijk heeft Brave dit verwerkt in de browser. Brave kan namelijk (anoniem) bijhouden hoeveel tijd je besteed aan welke links/domeinen. Op die manier kan er een overzicht worden gemaakt waarbij je kan zien dat je 10% van je tijd op Website A hebt gezeten en 15% van je tijd op Website B. Vervolgens kan je een maandelijks budget instellen en dat budget wordt vervolgens netjes verdeeld over de sites die je hebt bezocht, evenredig aan de hoeveelheid tijd die je er hebt besteed.

Deze methode is veel eerlijker dan hetgeen we nu kennen. De meerderheid van alle advertentietegoeden blijven tegenwoordig hangen bij diverse bureaus, complexe veilingen en andere tussenpersonen, Brave maakt hier een einde aan. Uitgevers kunnen direct geld krijgen via hun bezoekers/lezers. Nog mooier: andersom kunnen bezoekers ook geld verdienen met hun aandacht, je kan namelijk vrijwillig advertenties bekijken, waarvoor je wordt betaalt met Basic Attention Tokens. Je kan dus banner-vrij browsen, maar indien je ervoor kiest om advertenties te zien, dan krijg je daar ook de opbrengsten van! Dit zijn Brave Rewards, die worden uitgekeerd in BAT.

Naast het feit dat het eerlijker is, is het ook handiger. Je moet tegenwoordig bij elke grote site/krant een account aanmaken en lid worden, al dan niet met een paywall. Al deze sites willen je naam, email, betaalgegevens, etc. Indien dit via Brave zou lopen, wordt het een stuk overzichtelijker en beter voor je privacy.

Inmiddels zijn 350.000 Creators die zich hebben ingeschreven bij Brave. Dit zijn uitgevers, maar ook influencers, bloggers, youtubers, etc. De grootste namen zie je hier.

De privacy gecentreerde webbrowser is inmiddels voorbij de 10 miljoen maandelijkse actieve gebruikers gestegen. Dat is 19% meer dan vorige maand. De Brave app is ook al 40 miljoen keer gedownload op Android.

Afgelopen maand, op 13 november, lanceerde Brave versie 1.0 en daarmee ook het Brave Rewards programma voor iOS. Dat betekent dat iPhone gebruikers sindsdien ook BAT kunnen verdienen door advertenties via de Brave browser te bekijken.

PS: oprichter van de Brave browser en Basic Attention Token is Brendan Eich. Hij werkte ooit aan oerbrowser Netscape, bedacht programmeertaal JavaScript en was een van de oprichters van Mozilla (die we kennen van Firefox).

UPDATE 19-01-2020: Ook de NOS gebruikt Brave:)

UPDATE 24-01-2020: 5 redenen waarom Basic Attention Token de meest veelbelovende Cryptocurrency voor 2020 is.

Leave a Comment