Corona politiek

Een korte samenvatting van de politieke maatregelen ivm het Corona griepje.

  • De Nederlandse regering trekt het komende kwartaal minimaal tien tot twintig miljard euro(!) uit om te voorkomen dat bedrijven omvallen.
  • De Duitse ministers beloofden dat het bedrijfsleven voorlopig onbeperkt geld kan lenen bij de Duitse staatsbank KFW. Het gaat in elk geval om ‘een half biljoen euro’ aan kredieten, maar eventueel ook meer.
  • De regering-Trump overweegt een economisch stimuleringsplan waarmee zeker 1.000 miljard dollar uit het niets wordt bijgedrukt in de Amerikaanse economie wordt gepompt om de economische schok als gevolg van het coronavirus te verzachten.

De mening van Martin Armstrong: “Politicians are clueless as to the economic impact. You do not kill the patient to cure the disease.

UPDATE 26-08-2020: Sinds maart 2020 staan de geldsluizen vol open bij de Rijksoverheid. Inmiddels is Nederland toe aan het derde grote steunpakket voor ondernemers. Voor de staatskas heeft het ministerie van Financiën dit jaar al 108 miljard(!) euro geleend, het gros daarvan vanwege corona. Voor de coronacrisis was het ministerie van plan om dit jaar ‘slechts’ 42 miljard euro te lenen.

UPDATE 21-01-2021: Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls. Met een uitbreiding van het steunpakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro.

UPDATE 30-08-2021: Ruim 80 miljard euro heeft het kabinet uitgetrokken aan compensatie voor gedupeerde ondernemers en bedrijven die door corona hun omzet zagen teruglopen. Vanaf 1 oktober zullen er geen grootschalige regelingen meer opgetuigd worden, zo schrijven de ministers Blok (Economische Zaken), Hoekstra (Financiën) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag aan de Tweede Kamer.

Leave a Comment