Webshop met vegan sneakers

Sneakers maken je outfit compleet, of beter, ze bepalen je stijl. Stijl is een statement en hoe dat beter uit te drukken dan bewust te kiezen en duurzame sneakers te dragen?

In de afgelopen decennia is de sneakermarkt overspoeld met slecht geproduceerde, synthetische lederen schoenen. Leer vervuild het milieu heel erg. De huiden ondergaan veel stappen om gebruikt te worden voor leren producten, zodat ze niet gaan ontbinden. Zo worden ze gekleurd en gebleekt en worden er diverse gevaarlijke stoffen gebruikt zoals ammonia, mineraalzouten en op cyanide gebaseerde kleurstoffen. Het afval wordt in niet westerse landen zoals India, Bangladesh en China gewoon gedumpt in de rivieren en op het land. Het zorgt voor water- en bodemverontreiniging en zorgt voor blootstelling aan giftige chemicaliën. Deze stoffen zijn kankerverwekkend voor de arbeiders die de producten maken en de mensen die het zwaar vervuilde water drinken. Daarnaast zijn deze producten niet alleen milieuvervuilend, maar worden ook vaak gemaakt onder vreselijke arbeidsomstandigheden en voor lage lonen. Dat wil je niet dragen, toch? Goede redenen om deze trend met een alternatief tegen te gaan.

Dat bleek na een sabbatical van een klein jaar, waarin ik tot rust gekomen ben en me meer heb kunnen focussen op hetgeen dat echt belangrijk is. Uiteindelijk bleek het ondernemersvirus (verkeerde woordkeuze in deze tijd van corona) me toch weer te grijpen. Ik ben mijn hele leven al vegetarisch (het is wel eens een handicap genoemd;) en dat was vroeger best lastig. Veertig jaar geleden was het echt uniek en moest je je best doen om ergens fatsoenlijk te kunnen eten, maar de laatste jaren wordt het gelukkig steeds ‘normaler’. Maar goed, als ik aan mensen vertelde dat ik vegetarisch was, dan kreeg ik vaak een opmerking over het feit dat ik Air Max, Timberlands of andere lederen schoenen droeg. En terecht. Er was ook nooit echt een aanbod in diervriendelijke/duurzame schoenen, of ze waren extreem lelijk. Tot nu dan, want er komen steeds meer ‘Vegan’ schoenen en sneakers op de markt, die er ook nog eens goed uitzien. Tevens lijken mensen zich tijdens deze crisis steeds meer bewust te worden van ons dieronvriendelijke gedrag, wat een positieve trend is. Daarom zijn er steeds meer fabrikanten/merken die geen dierlijke materialen gebruiken, maar gewoon plantaardige of gerecyclede grondstoffen. De productie wordt ‘lokaal’ gedaan, dus niet in Chinese sweatshops. Uiteindelijk heb ik er een webshop voor gemaakt: sneakerpappie.nl.

Sneakerpappie neemt verantwoordelijkheid en biedt hippe sneakers zonder dierenleed (vegan), met oog voor recycling en milieuvriendelijke productiemethoden. Alle sneakers zijn gemaakt door kleinschalige en lokale/Europese initiatieven. Dit alles zonder ook maar iets in te leveren op het design!

Leave a Comment