Alternatieven voor Youtube en hun censuur

De laatste weken zijn er erg veel berichten over het feit dat Youtube video’s verwijdert waarin vrij wordt gesproken over alternatieve geneeswijzen, alternatieve meningen over Corona of zaken die daaraan zijn gerelateerd.

Steeds meer kanalen voelen de woede van de contentpolitie van YouTube. Net zoals het RIVM lijken ze een alleenrecht te hebben op de waarheid en/of het uiten van je mening. Daarom geef ik hieronder 5 decentrale(!) alternatieven voor het mega-videoplatform van Google. Een gedecentraliseerd netwerk is een term die sinds de opgang van de blockchain technologie steeds vaker te horen is. We spreken van een gedecentraliseerd netwerk als er informatie wordt gedistribueerd over meerdere machines in plaats van te vertrouwen op één centrale server. Er is dus geen centrale autoriteit die macht heeft over de informatie. In dit geval is het relevant, omdat een video niet zomaar offline kan worden gehaald.

5 gedecentraliseerde videosites
Bitchute: BitChute is een video-hostingservice die gebruikmaakt van peer-to-peer WebTorrent-technologie. Het werd opgericht als een manier om restricties die worden afgedwongen op platforms zoals YouTube te vermijden. Veel banned users van YouTube zijn hierheen gegaan, al is het volgens sommigen onduidelijk of de site wel echt p2p is.
BitTube (fediverse, coin: TUBE): De basis van het BitTube ecosysteem is een op blockchain gebaseerde technologie genaamd AirTime, een advertentievrije oplossing voor het genereren van inkomsten die een cryptocurrency (TUBE) betaalt op basis van de kijktijd van elk type inhoud. Uitbetalingen worden gedaan op basis van een langzaam afnemende blokbeloning, berekend op basis van de AirTime van een gebruiker in vergelijking met de totale AirTime per blok.
dTube (steemit): Dtube is 100% censuurvrij en gebaseerd op blockchaintechnologie. De Steem Blockchain database wordt gebruikt als alternatief voor een server. Bij Steemit is er een beloningssyteem waar ook Dtube aan meedoet.
LBRY (coin: LBC): LBRY is een gedecentraliseerd platform voor het delen en publiceren van content en groeit afgelopen maanden erg hard.
Peertube (fediverse): PeerTube is een gratis en open-source, gedecentraliseerd, gefedereerd videoplatform aangedreven door ActivityPub en WebTorrent. Het systeem gebruikt peer-to-peer-technologie om de belasting van individuele servers te verminderen bij het bekijken van video’s.

Alhoewel veel contentmakers naar BitChute verhuizen, vind ik persoonlijk LBRY en dTube meer gebruikersvriendelijk.

Voorbeelden van censuur
En nu we het hebben over gecensureerde video’s, geef ik graag wat recente voorbeelden. Zo is de video “CoronaHoax Pandemic Proven Fake… Yet The Lockdowns Continue… Here’s Why” van TheDollarVigilante na 700.000 views verwijderd van Youtube (check em nu op Bitchute of LBRY).

Een video van Dr. Judy Michowitz is (zoals verwacht) tevens van YouTube verwijderd. Hier is een kopie om haar vrijheid van meningsuiting te laten horen.

Ook deze video van een dokter verscheen op YouTube, en er worden geen vreemde dingen gezegd en er is niets schandelijks aan het interview. Het is een professioneel filmpje en presenteert de gegevens die voor iedereen beschikbaar zijn. YouTube had geen enkele reden om deze video te verwijderen, met de enige uitzondering dat ze opzettelijk de vrijheid van meningsuiting proberen te voorkomen en dat mensen de dictatuur, die wordt opgelegd onder het mom van een virus dat niet erger is dan griep, in twijfel te trekken.

Een kritische documentaire over de WHO is ook verwijderd op diverse sites. De ENIGE reden om iets te verwijderen dat de WHO of vaccins in twijfel trekt, en wellicht de waarheid over het coronavirus, is dat het te dicht bij de echte waarheid komt? Het is in ieder geval erg vreemd en geeft een gevoel van onbehagen over hetgeen er echt aan de hand is.

Alles bij elkaar heeft YouTube sinds het begin van de crisis duizenden video’s verwijderd, terwijl het meer dan 10 miljard impressies heeft geserveerd met informatie van volksgezondheidsorganisaties, zo vertelde YouTube CEO Susan Wojcicki. Ze vertelde aan CNN dat het bedrijf alle videocontent zou verbieden die in tegenspraak was met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Oftewel, de WHO heeft nu alle macht om de wereldbevolking te vertellen wat ze wel/niet moeten doen.

YouTube heeft onlangs ook het kanaal van ex-voetballer en -sportpresentator David Icke verwijderd, omdat hij onjuiste informatie over het coronavirus zou verspreidden, zo meldt de BBC. Het besluit volgde op een soortgelijke stap van Facebook. Het kanaal van Icke had zo’n 900.000 volgers en hij beweerde op zijn YouTube-kanaal onder meer dat een Joodse groepering achter het COVID-19-virus zou zitten. In een andere video zei hij dat een handdruk het virus niet verspreidt. Ook meende Icke dat 5G-netwerken verantwoordelijk zijn voor het virus. Zelf geloof ik overigens niet dat 5G er iets mee te maken heeft, al geloof ik ook niet dat 5G compleet veilig is, maar desalniettemin moet het mogelijk zijn om daar je mening over te geven. Helaas denkt YouTube er anders over, het was voor hen reden om alle video’s die 5G en het coronavirus met elkaar in verband brengen in de ban te doen. Dit is echt te gek voor woorden als je erover nadenkt, mogen we zelf niet meer kiezen wat we wel en niet geloven?

Het is overigens niks nieuws dat YouTube bepaalde content verwijderd. Zo is vorig jaar ook het kanaal van Archief Alkmaar verwijderd, omdat bepaalde beelden van de Tweede Wereldoorlog niet door de beugel konden (volgens YouTube). Archief Alkmaar deelde beelden van de Tweede Wereldoorlog omdat men wat historisch filmmateriaal wilde laten zien, zo schreef men op Twitter.

Meest recent is een video van Cafe Weltschmerz die werd verwijderd en nu te zien is op onder andere Bitchute.

Het meest vreemde is, de censuur van Youtube (en Facebook etc) is al weken bezig en de reguliere media besteed er zo goed als GEEN aandacht aan. Wat zegt dat over de grote uitgevers in Nederland (en andere landen). Zijn er meer dingen waar we niks over horen, omdat de overheid het niet wil?

Leave a Comment