Google volgt gebruikers in incognitomodus

Google is gisteren voor tenminste 5 miljard dollar aangeklaagd, waarbij het internetzoekbedrijf wordt beschuldigd van het illegaal inbreuk maken op de privacy van miljoenen gebruikers. Het bleek namelijk dat gebruikers van de Chrome “privémodus” nog gewoon gevolgd werden door Google. Dit helpt Google meer te weten te komen over de vrienden, hobby’s, favoriete gerechten, winkelgewoonten en zelfs de ‘meest intieme en mogelijk gênante dingen’ waarnaar ze online zoeken, aldus de aanklacht.

De dochter van Alphabet Inc wordt dus beschuldigd van het heimelijk verzamelen van informatie over wat mensen online bekijken en waar ze browsen, ondanks dat ze de incognitomodus van Google gebruiken!

UPDATE maart 2021: Alphabet/Google verzet zich hevig tegen de zaak, maar dat lijkt weinig zin te hebben. Een federale rechter heeft het verzoek van Alphabet Inc. om de zaak te stoppen, afgewezen. Volgens het bedrijf krijgen gebruikers met incognitomodus de mogelijkheid om te surfen zonder activiteit om te slaan in hun browser. “Zoals we elke keer duidelijk maken als je een incognitotabblad opent, kunnen websites nog steeds informatie over je browseactiviteit verzamelen tijdens de sessie”, verklaart Google in een e-mail aan The Verge.

Leave a Comment