Alcoholvrije wijn kopen wordt steeds populairder

De afgelopen 25 jaar ben ik steeds meer een fan van wijn geworden (‘gepassioneerd’ noemen ze dat volgens mij:) Het liefst ga ik op vakantie in een Italiaanse wijngaard. Maar hoe graag ik het ook zou willen, elke dag een fles wijn drinken schijnt niet zo goed te zijn. Er is echter een alternatief wat aan populariteit wint: alcoholvrije wijn!

Het is een beetje hetzelfde als met alcoholvrij bier; in het begin was het niet zo goed van kwaliteit en werd je met de nek aangekeken als je het durfde te drinken. Vraag maar aan Youp.. Hoe anders is dat inmiddels, waar je bij een gemiddeld cafe/restaurant toch minstens uit vijf soorten alcoholvrij bier kan kiezen. Ik denk dat dat uiteindelijk ook bij wijn gaat gebeuren. De kwaliteit wordt in ieder geval steeds beter.

De populariteit van alcoholvrije wijn blijkt ook uit het wijnrapport 2018 van onderzoeksbureau Nielsen. Men vroeg 1500 wijndrinkende Nederlanders naar hun drankconsumptie. Daaruit blijkt dat 37 procent van de ondervraagden meer of veel meer alcoholvrije wijn nam. Ook alcoholvrije cider zit in de lift (33%), naast alcoholvrije pils (33%) en radler (30%).

In de verkoopcijfers van supermarkten is dat ook terug te zien. De verkoop van alcoholvrije wijn bij de grote supermarkten steeg met 37 procent, blijkt uit de cijfers van Nielsen over oa Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl. Die groei ligt rond hetzelfde niveau als van alcoholvrij speciaalbier en pils, al zijn de volumes daar vele malen hoger.

Alcoholvrije wijn wordt ook vaak bij sterrenrestaurants geschonken, een plek waar je liever niet met een spa rood gaat proosten. Er zijn uiteraard ook genoeg andere momenten of redenen waarbij een alcoholvrije wijn perfect past. Denk aan vrouwen die zwanger zijn, moslims, mensen die medicijnen gebruiken, degenen die willen afvallen, de bewuste onbeschonken rijders of mensen die gewoon veel gezonder willen leven.

Het was voor mij, in samenwerking met de lokale wijnhandelaar slash sommelier, een reden om een nieuwe webshop te beginnen: naaktedruiven.nl

Alcoholvrije wijn smaakte lange tijd naar zuurstok of het parfum van je oma, maar dankzij nieuwe technieken is de smaak sterk verbeterd (lees meer over vacuum distillatie, spinning cone column en omgekeerde osmose). Ook is er steeds meer keuze. Met de nieuwe webshop willen we dan ook het beste assortiment bieden.

Leave a Comment