Zes voorbeelden van ‘Fake News’, die toch niet fake bleken te zijn

Hier wilde ik al een tijdje wat over kwijt. Er zijn natuurlijk talloze voorbeelden te vinden, maar ik heb geprobeerd om de meest bekende en actuele onderwerpen te noemen. Ze staan hieronder in chronologische volgorde:

Nixon had niks te maken met Watergate
Nixon hield lange tijd vol dat hij niks te maken had met de inbraak in het Watergatecomplex te Washington. Later bleek echter dat Nixon niet alleen betrokken was bij de verdoezeling van de Watergate-inbraken, maar er ook telefonisch opdracht toe had gegeven. Een interessante terugblik over dit schandaal vind je bij de Los Angeles Times.

Roken is niet dodelijk
Begin jaren vijftig toonde onderzoek een onbetwistbaar verband aan tussen roken en longkanker. Het was echter pas eind jaren negentig (40 jaar later!) dat tabaksfabrikant Philip Morris toegaf dat roken dus kanker kan veroorzaken. De reden dat het zo lang duurde, is dat tabaksfabrikanten grote lobbyisten waren en gulle donateurs van politieke campagnes. Ze waren in staat om gunsten te kopen bij politici, om zo de wetenschap achter de gezondheidsrisico’s van roken te weerleggen en te beweren dat het onzeker was. Zeer relevante kijktip over dit onderwerp: The Insider. De film begint met de leugens van Big Tobaco, maar transformeert naar een verhaal over corporate control van de media. In deze tijden van Corona een zeer relevante film.

UFO’s bestaan niet
Een UFO is een Unidentified Flying Object, een ongeïdentificeerd vliegend voorwerp. De term werd bekend door het Roswellincident, dat in een officieel persbericht werd afgedaan als waarneming van een weerballon. Veel later, in de jaren 90, bracht de Amerikaanse luchtmacht een nieuw rapport uit waarin men bekendmaakte dat de wezens die gevonden waren bij de crash in feite aan weerballons vastgemaakte antropomorfe testdummy’s waren. Deze dummy’s werden echter pas ontwikkeld in de jaren 50, een aantal jaren na de crash..

Als je vroeger geloofde in ufo’s, dan was je echt een mafkees (een wappie), maar inmiddels heeft de Amerikaanse marine toegegeven dat op oude beelden, gemaakt in 2004 en 2015, onbekende vliegende objecten te zien zijn. In 2019 liet men officieel weten dat men niet weet wat de oorsprong van de objecten is.

Meer weten? Check de docu van Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers (stond ooit op Netflix) of lees dit artikel van De Correspondent: verdienen ufo’s niet meer onderzoek?

AstraZeneca is veilig
In november 2020 maakte AstraZeneca bekend een COVID-19-vaccin in productie te nemen. Het vaccin was ontwikkeld op de Universiteit van Oxford. Op 29 januari 2021 keurde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het vaccin goed; het werd daarmee het derde COVID-19-vaccin dat een positief EMA oordeel kreeg.

In maart 2021 ontstond er ophef over AstraZeneca. Dit terwijl prikminister Hugo de Jonge begin maart nog riep dat het vaccin van AstraZeneca veilig en werkzaam is. Tevens zei hij dat eventuele bijwerkingen hebben plaatsgevonden na vaccinatie met het middel, niet door vaccinatie. Hugo zei “Ik wil benadrukken: AstraZeneca is gewoon een hartstikke goed vaccin, ook voor ouderen is het effectief. Het middel voorkomt ernstige ziekte en ziekenhuisopname.” Dit bleek nepnieuws. Het kabinet legde het prikken met het vaccin tijdelijk stil, omdat het mogelijk bloedstolsels zou veroorzaken. Uiteindelijk werd helemaal gestopt met AstraZeneca.

In zowel de Tweede Kamer als in de reguliere en op social media bleef minister de Jonge bij herhaling beweren dat vaccins ‘uit en te na’ getoetst zijn, en dat ze veilig zijn. Beweringen die aantoonbaar niet stroken met de stand van het wetenschappelijk onderzoek naar de vaccins. Veilig is het sowieso niet te noemen, aangezien er al een enorme hoeveelheid (ernstige) bijwerkingen zijn gemeld. Daarnaast zijn de vaccins nog veel te nieuw om dat soort conclusies te trekken, vandaar dat ze (tot 2023) nog de status ‘experimenteel’ hebben (of beter: ze hebben een voorwaardelijke vergunning gekregen).

Grappig weetje: op 25 maart 2021 is de naam van het AstraZeneca vaccin veranderd in Vaxzevria.

Het vaccin beschermt tegen Corona
Nu we toch bezig zijn met Hugo, beschrijven nog even een bonus-gevalletje nepnieuws. Want ja, Hugo de Jonge zei het echt, nadat zo’n 8,3 miljoen Nederlanders een prik hadden gekregen: “Daarvan zijn zo’n 4,5 miljoen volledig beschermd tegen corona.

Ook het AD deed gezellig mee: “na vaccinatie kun je het coronavirus niet meer overdragen” (Belgische mirror).

Inmiddels weten we dat dat complete onzin is. Na vaccinatie ben je nog steeds besmettelijk en nog steeds vatbaar voor Corona. Inmiddels is de site van het RIVM aangepast en staat er: “7 tot 14 dagen na volledige vaccinatie met één van de vaccins tegen COVID-19 is 60-90% van de mensen beschermd tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd.” Wat er exact bedoeld wordt met ‘beschermd’ is voer voor discussie.

Ziekenhuizen bestempelen teveel doden als Corona sterfgeval
Let op: 46% van de ziekenhuispatiënten die voorkomen in de COVID-19 statistieken hebben geen ernstige vorm van het virus. De meesten van hen werden opgenomen voor andere aandoeningen. Dit is BI-ZAR! Bijna twee jaar lang zijn we voorgelogen. Mensen die claimden dat er een incentive was voor ziekenhuizen werden weggezet als gekkies.

In Engeland was het in zomer 2021 al duidelijk: meer dan de helft van de ‘Covid opnames’ in ziekenhuizen werd pas positief getest NADAT ze binnenkwamen met een andere kwaal. In deze NPO2 podcast vind je een zeer gezonde debunk van alle Nederlandse paniekvoorspellingen.

Begin 2022 erkende het Center for Disease Control (het Amerikaanse RIVM) ook dat in New York meer dan veertig procent van de patiënten voor iets ánders in het ziekenhuis kwam, maar daar positief getest werd op (a-symptomatische) Covid. Ook de Zwitserse Bondspresident bekende dat iemand die overlijdt aan een auto-ongeluk maar óók positief test op corona, van de WHO als coronadode moet worden geclassificeerd. Videobeelden uit Amerika en Zwitersland vind je op GeenStijl of Twitter: NiemandsKnegt en NickFondacaro.

Ook in Nederland wordt de media eindelijk wakker. Het UMCG in Groningen zei tegen Nieuwsuur dat naar schatting ongeveer een derde van de daar opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus in eerste instantie vanwege een andere oorzaak (bijvoorbeeld een operatie) is opgenomen. En let op: het beleid van de overheid is dus gebaseerd op de aantallen covidpatiënten in de ziekenhuizen!

Luistertip: podcast #1757 va de Joe Rogan experience, met Robert Malone. Hij zegt onder andere dat ziekenhuizen een incentive hebben om sterfgevallen aan Covid toe te schrijven.

Er komt geen vaccinatiepaspoort
Nu.nl heeft een serie NUcheckt, waarin ze fake-news proberen te debunken. Helaas gaat dat nog wel eens fout. Het artikel waarin ze een Europees vaccinatiepaspoort ontkennen is het perfecte voorbeeld dat je niet zomaar kunt roepen dat iets ‘fake news’ is. Speaking of, er zijn maar twee mensen die overduidelijk geen fake news de wereld in hebben geholpen. Hun namen zijn Julian Assange (Wikileaks) en Edward Snowden (NSA-klokkenluider). De eerste zit al twee jaar lang gevangen in een ambassade, de andere is gevlucht naar Rusland. Zo gaan we blijkbaar om met mensen die de waarheid boven water willen krijgen.

Enfin, op 1 september 2020 schreef nu.nl dat de volgende bewering niet klopte: “De EU werkt in het geheim aan een vaccinatiepaspoort waarmee reisbeperkingen kunnen worden opgelegd aan mensen die niet gevaccineerd zijn.” Inmiddels weten we beter.. Tuurlijk, er waren toen nog weinig bewijzen voor (daarom was het ook “geheim”), maar dit had bijna iedereen kunnen zien aankomen. Er was op dat moment te weinig info, maar toch probeert de uitgever met dit soort berichten een stempel te drukken op mensen met een vooruitziende blik. Achteraf een zeer kwalijke zaak.

Leave a Comment