Een korte historie van sociale netwerken

In de loop van de jaren zijn er vele sociale netwerken gestart, tijd voor een overzichtje.

Eén van de eersten was Six Degrees, dat werd gelanceerd in 1997. De site stopte kort na de dotcom-crash van 2000, de wereld was er nog niet klaar voor. Vervolgens was er Friendster, een soort social network game, dat in 2003 werd gestart. Daarop volgden LinkedIn en MySpace. Daarna Hi5, Flickr en Facebook in 2004. Die laatste was in eerste instantie gericht op studenten van geselecteerde hogescholen en universiteiten.

Het jaar 2004 zag ook de komst van Orkut, gemaakt en beheerd door Google. Google lanceerde trouwens ook Google Buzz en Google+, maar bij beiden werd de stekker eruit getrokken. In 2004 zagen we ook de geboorte van het Nederlandse Hyves. In april 2010 had Hyves zo’n 10 miljoen gebruikers. Het werd eind dat jaar overgenomen door TMG en daarna was het al snel einde verhaal.

In 2005 werden Reddit en Youtube gestart. Het jaar daarna (2006) werd Twitter gestart. Alle drie de voorgaande sites/apps zijn nog steeds actief (en groot), evenals Facebook en LinkedIn. Drie jaar later (2009) werd een andere belangrijke app uitgebracht: Whatsapp.

Het volgende belangrijke jaartal is 2010, waarin Pinterest en Instagram werden geboren. Tot slot sluiten we af met Snapchat (2011).

Als je zo terugkijkt dan is er best veel gebeurd in die jaren. De grootste netwerken zijn dus eigenlijk tussen 2004 en 2011 gestart. Tegenwoordig verwijzen mensen naar al deze diensten als ‘sociale media’, een naam die zo bekend is dat deze eigenlijk geen betekenis meer heeft. Twee decennia geleden bestond die term echter niet. Veel van deze sites wierpen zichzelf op als onderdeel van een ‘web 2.0’-revolutie en kwalificeerden zichzelf als ‘user generated content’. Ze zijn gebouwd voor het maken en delen van ‘inhoud’, oftewel ‘content’. Een Engelstalige term die voorheen ‘tevreden’ betekende als het anders werd uitgesproken.

Leave a Comment