Hier zijn wereldwijd de meeste vegetariërs

Sommige landen hebben sterke culturele of religieuze tradities die vegetarisch eten promoten. Maar er zijn ook steeds meer landen met mensen die ethische zorgen hebben, waaronder dierenrechten, milieubescherming en gezondheidsproblemen. Die mensen worden steeds vaker vegetarisch of vegan.

India
Van de vijf wereldregio’s heeft de regio Azië-Pacific het hoogste aandeel vegetariërs (19%) en veganisten (9%). Dat komt waarschijnlijk door India. Drie van India’s grootste religies (hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme) leren de beoefening van ahimsa, oftewel geweldloosheid jegens alle wezens. Vanwege deze religieuze traditie heeft India het hoogste percentage vegetariërs van alle landen ter wereld. Exacte cijfers ontbreken, maar afgelopen jaren zijn diverse publicaties geweest waarbij het percentage verschilt van ongeveer 30 tot 45% van de bevolking. In 2007 rangschikten de Voedsel- en Landbouworganisaties van de Verenigde Naties het land als de laagste vleesconsument ter wereld. Het ging toen om een gemiddelde consumptie van 3,2 kg vlees per persoon per jaar, dat was destijds ongeveer 120 kg minder dan de Verenigde Staten!

Met een inwoner-aantal van zo’n 1,3 miljard gaat het in India dus om grofweg een half miljard mensen die vegetarisch zijn! Dit is echt een bizar aantal. Rutger Bregman zou trots zijn.

Argentinië, Israel en Mexico
Als we kijken naar andere landen waar grote aantallen mensen vegetarisch eten, dan staat Argentinië ook hoog. Het land heeft ongeveer 5,4 miljoen vegetariërs. Dat is 12% van de bevolking (cijfers van 2020). In Europa gaat het om Finland en Zweden, alwaar ook ongeveer 12% van de bevolking vegetarisch eet.

Daarnaast wordt Israel vaak genoemd als een land met veel vegetariers. Zo’n 13% van de bevolking zou vegetarisch eten. Vegetarisme in dat land wordt toegeschreven aan het jodendom, welke de consumptie van dieren beperkt. Het land herbergt dan ook honderden restaurants met veganistische maaltijden. In 2014 organiseerde Tel Aviv het grootste Vegan festival ter werelden de stad wordt voortdurend gerangschikt als een favoriete bestemming voor veganistische reizigers.

Maar als we kijken waar procentueel de meeste mensen van een land vegetarisch eten, dan scoort Mexico ook erg hoog. Daar gaat het om 19% van de bevolking. Dat zijn ongeveer 23 miljoen mensen (cijfers van 2016).

De Seychellen en het Verenigd Koninkrijk
De website Olivers Travels maakte ooit een lijst met de meest vegetarisch-vriendelijke landen (in 2017). Dit was gebaseerd op het aantal vegetarische restaurants in een land, plus het gemiddelde aantal kilo vlees wat jaarlijks per inwoner werd geconsumeerd. Op de eerste plek stond de eilandengroep Seychelles, ze scoorden een 328 op de Global Vegetarian Index. In Europa stond het Verenigd Koninkrijk bovenaan met een score van 299.

Hoelang bestaan er eigenlijk al vegetariërs?
Archeoloog dr. Richard Leakey zegt dat onze prehistorische voorouders begonnen met een plantaardig dieet. Je kunt vlees namelijk niet met de hand scheuren en je kunt huid ook niet met de hand scheuren. En onze hoektanden zouden niet sterk en groot genoeg zijn geweest om dieren op te eten.

Deze theorie suggereert dat we noodgedwongen overgingen op dierlijk vlees, op het moment dat er een tekort was aan basisproducten zoals noten, zaden en wilde granen. Mensachtigen worden beschouwd als opportunistische aaseters van vlees waar ze het konden vinden, terwijl ze vertrouwden op plantaardige diëten. Zelfs in het Neolithicum als vroege boeren, was het dieet nog grotendeels plantaardig met vlees als af en toe een feestmaal.

Biologieprofessor Robert Dunn stelt dat dit verband houdt met onze nauw verwante levende primaten, chimpansees. Voor die dieren is vlees een zeldzame traktatie, als het al uberhaupt wordt gegeten. Dit onderbouwt de bewering dat een op planten gebaseerde spijsvertering de laatste 30 miljoen jaar normaal is.

Leave a Comment