De helft van de Nederlanders zet weleens de tv uit bij nieuws over natuurrampen, oorlog of conflict. En bijna 60 procent van de mensen scrolt af en toe door bij nieuws over het leed in de wereld op sociale media. Jongeren doen dat nog vaker: 70 procent mijdt af en toe negatief nieuws en 30 procent zelfs regelmatig tot vaak. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis en die vinden het stijgende aantal nieuwsmijders een zorgwekkende ontwikkeling; “Als je niet uitkijkt, krijg je alleen nog grappige hondenfilmpjes te zien.”
Ongeveer 1 op de 9 mensen geeft aan minder te worden geraakt door de ellende in de wereld. Zij zeggen: “ik raak afgestompt” of “je wordt er immuun voor.” Veel ondervraagden geven aan zich machteloos te voelen over al het leed. Logisch, want over het algemeen ben je ook machteloos, een donatie aan het Rode Kruis daargelaten. Een mooie reactie hierover vond ik via Reddit:
Nieuws heeft veel invloed op de zogeheten cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid. Je cirkel van betrokkenheid wordt ermee vergroot, maar de cirkel van invloed niet. Het nieuws maakt je dus breed betrokken bij de rest van de wereld, maar die betrokkenheid is voor een groot deel negatief. Goed nieuws verkoopt bijna niet, en ook bij de krant gaat het om cijfers, geld, invloed, en dus wil men je vasthouden, dan moet het wel interessant en dus slecht nieuws zijn.
Je geeft dus steeds meer om de wereld (betrokkenheid), ziet de wereld ook steeds meer stuk gaan (perceptie, feitelijk is de wereld niet veel anders) en je kunt er niks aan doen. Welke invloed heb je nog op oorlogen in alle werelddelen, misbruik van minderheden, macht die macht vergaard, groep A die het leven van groep B zuur maakt. De aftakeling van waarheid, de aftakeling van betrouwbare politiek, de aftakeling van het milieu, de aftakeling van de samenleving. En je kunt niks, of bijna niks doen.
Dan komt je betrokkenheid onder enorme spanning te staan, terwijl je invloed niet veranderd. Dat maakt je ongelukkig. En om dat gevoel te voorkomen, is vermijden soms gewoon een verstandige keuze.
Amen.
Vandaag een relevant artikel in De Telegraaf over de oudere generatie (65-plus) die steeds vaker de traditionele media links laten liggen. Velen zien de redacties als te activistisch, te ’woke’ over kwesties als immigratie, de islam, het klimaat, cultuur, gender en identiteit, soms leugenachtig zelfs en vooral ook: betuttelend.
“De coronajaren – toen de meeste media de officiële overheidsstandpunten een-op-een overnamen – waren voor menigeen een breekpunt, voor anderen is dit de verslaggeving na de slachting door Hamas op 7 oktober. “