Afgelopen week was er veel ophef over de beslissing van Mark Zuckerberg (Meta) om te stoppen met factchecking. Vanaf nu volgen ze het beleid van Twitter/X, waarbij zogenaamde ‘community notes’ meer duiding geven over bepaalde zaken.
Vlak na de aankondiging gaf Zuckerberg een interview aan Joe Rogan (video). Bij bespreekt daarin dat hij tijdens de Corona periode erg onder druk is gezet door de overheid (Biden) om bepaalde berichten te verwijderen, zoals berichten over de bijwerkingen van vaccins.
BREAKING: Mark Zuckerberg admits that the Biden forced Facebook to CENSOR any information about side effects of the covid injections.pic.twitter.com/hagTQ2lM5O
— PeterSweden (@PeterSweden7) January 10, 2025
Dat voelde voor hem niet goed en mede daarom kiest hij nu voor een minder centrale aanpak, waarbij iedereen een stem kan hebben om bepaalde informatie te classificeren. Hij benadrukt daarbij de uitdaging om vrije meningsuiting in evenwicht te brengen met het beteugelen van misinformatie, met name in stressvolle situaties zoals COVID-19.
De verandering betekent het einde van de samenwerking met externe factcheckers, die volgens Zuckerberg “te politiek gekleurd” waren. Hij wees erop dat Meta aanvankelijk met goede intenties begon met factchecking (in 2016), na de felle kritiek van traditionele media op de verspreiding van desinformatie. Maar de realiteit pakte anders uit:
Experts hebben, net als iedereen, hun eigen vooroordelen en perspectieven. Dit beïnvloedde hun keuzes over wat ze wel en niet factcheckten. Hierdoor werd te veel legitieme politieke meningsuiting gelabeld en beperkt. Een systeem dat bedoeld was om te informeren, veranderde in een instrument voor censuur.
Het gesprek ging verder over de politisering van misinformatie en censuur, waarbij werd verwezen naar controversiële kwesties zoals het Hunter Biden-laptopverhaal. Zuckerberg erkent de moeilijkheid om ‘misinformatie’ te definiëren en de kritiek die Meta krijgt op zijn beslissingen. Hij benadrukt het belang van transparantie.
We gaan terug naar onze roots en zetten in op minder fouten, eenvoudigere beleidsregels en het herstellen van vrije meningsuiting op onze platforms.
De drastische koerswijziging van Meta komt kort nadat Zuckerberg een ontmoeting had met Donald Trump. Veel critici denken dan ook dat dit de reden is voor de verandering. Zelf zegt Zuckerberg dat dit plan al langer op de agenda stond, maar dat hij juist gewacht heeft tot na de verkiezingen (het is immers nooit een “goed moment” om zoiets bekend te maken).