Tools to manage content curation? Of tools for thoughts?

Content curatie is wanneer personen of teams (geen computers!) consequent hoogwaardige digitale inhoud vinden, ordenen, annoteren en delen.

Content curation is when individuals or teams (not a computer) consistently find, organize, annotate, and share high-quality digital content.

Dit deden we vroeger via bookmarking tools zoals Pocket, Diigo of Delicious. Die laatst is inmiddels dood, maar Diigo bestaat nog. Het is een webgebaseerd informatiebeheersysteem met bookmarks, tags, hoogtepunten, overzichten en gearchiveerde webpagina’s. Met Pocket sla je artikelen, video’s en verhalen op van elke publicatie, pagina of app.

The main goal of Pocket is to save interesting articles, videos, or other web content in your “pocket” to read, watch and/or share later.

Inmiddels zijn we een stap verder en vorige maand werd de Nederlandse app Mohi gelanceerd. Een mooie kans om een aantal van deze diensten op een rijtje te zetten.

Mohi
Dit is volgens de initiatiefnemers de eerste ‘slow media’ app van Nederland. De gratis applicatie laat gebruikers digitale content ontdekken en consumeren op basis van aanbevelingen door hun vrienden en familie. Je kan dus zelf diverse bookmarks opslaan (boeken, artikelen, video’s, podcasts, films en muziek) en die vervolgens delen met je netwerk. Tevens kun je berichten van anderen liken en ‘bewaren voor later’, daarmee creëer je twee lijsten (likes en saves) die je kunt gebruiken als een soort watchlist, of readlist.

Anders dan een onpersoonlijk en vaak slecht functionerend algoritme, vertrouwt Mohi op contentcuratie door vrienden en familie. Ze geloven in de positieve kracht van het uitwisselen van mooie content. Gebruikers kunnen een selectie maken van hun eigen favoriete content en zo op Marie Kondo-achtige wijze een digitaal archief opbouwen.

Beyond
Beyond is een platform (‘a content curation tool’) dat is ontworpen om je te helpen bij het sluiten van alle tabbladen die je hebt geopend en bouwt zo een persoonlijke knowledge base. Het is een bookmark tool, maar ook met een sociaal aspect. Je kan dus content ontdekken van likeminded people, gemaakt door echte mensen over de onderwerpen waar jij om geeft. De website heeft tevens een Chrome plugin, zodat je snel kan bookmarken. De dienst is echter nog in Beta, maar je kan hier alvast een overzicht zien van de mogelijkheden.

Sofa
De Sofa app doet een beetje hetzelfde, maar dan zonder het sociale aspect. Je kan lijsten maken met apps, boeken, bordspellen, films, tv-programma’s, podcasts, muziekalbums en videogames, om ze te bewaren en/of later van te genieten.

MyMind
MyMind gaat een stapje verder en claimt dat ‘Our minds have been taken captive’. Ze vinden dat ons brein wordt gegijzeld door sociale goedkeuringssystemen, door nieuwsfeeds en tijdlijnen, door advertenties en bedrijfsagenda’s. Tevens is onze informatie verspreid over platforms, gebonden aan algemene voorwaarden. Met MyMind krijg je een eigen plek voor alle digitale dingen die je wil bewaren of onthouden.

A private place to save your most precious notes, images, quotes and highlights. Enhanced by AI to help you remember without wasting time on categorizing & organizing.

De service kost 120 dollar per jaar, maar je informatie wordt niet gedeeld met anderen en je wordt niet lastiggevallen door reclames. Je kan onder andere quotes, screenshots, links, ideeën en meer opslaan. Je kan het gebruiken als inspiratie-bord, als een soort online backup van al je ideeën en gedachten. Evernote meets Pinterest and Pocket!

Mymind is essentially a bookmark app where you can save anything you want to remember.

ReadWise (updated 14-09-2021)
Readwise is een tool die je bijna als vanzelf helpt met het leren en onthouden van passages uit lees-apps zoals Kindle of iBooks. Met Readwise kun je dus markeringen maken in boeken en artikelen. Sinds kort hebben ze ook zelf een speciale lees-app gelanceerd. Het is een flexibele versie van de klassieke read-it-later app. Als je Instapaper of Pocket hebt gebruikt, is het vergelijkbaar, maar dan beter, zo claimen ze zelf.

Obsidian (updated 26-09-2022)
Obsidian is een krachtige kennisbank bovenop een lokale map met Markdown-bestanden (platte tekst). Volgens sommigen is Obsidian ronduit ‘life changing’. Het is niet alleen een app voor het maken van aantekeningen, het is een betere manier van denken.

A second brain, for you, forever.

Leave a Comment