Een eigen wijngaard in Frankrijk kopen?

Altijd al gedroomd van een eigen wijngaard in Frankrijk? Hou dan in je achterhoofd dat de recente prijsstijgingen behoorlijk wat overeenkomsten vertonen met die van onze eigen Nederlandse huizenmarkt. Ook in Frankrijk geldt: waarvan niets of te weinig bijkomt, gaat de prijs omhoog.

Een voorbeeld is de bijna 7 miljoen euro waarvoor een hectare grand cru wijngaard in de Côte d’Or in 2020 werd getaxeerd. In procenten valt die prijsstijging van slechts 2% ten opzichte van het jaar daarvoor trouwens nog mee.

Als dat toch wat te begrotelijk is moet je anders maar even gaan shoppen in Bordeaux. Daar verlangt een hectare Pauillac slechts 2,8 miljoen (+ 22%), St.-Julien 1,6 (+ 23%) en Margaux 1,5 (+ 15%), als we De Grote Hamersma mogen geloven.

Nog steeds op zoek naar iets goedkopers? Dan kun je eventueel uitwijken naar de Rhône. Daar doet een hectare Châteauneuf-du-Pape slechts 450.000 euro en is de prijs ten opzichte van het jaar daarvoor gelijk gebleven.

Tot slot hebben we de Côtes de Provence, daar ligt de prijs voor een AOP wijngaard (Appellation d’Origine Protégée) gemiddeld op een tonnetje. Ietsjes verderop in de Var doet zo’n stukje grond rond de 60 mille. En voor wie met nog minder genoegen wenst te nemen, betaalt voor een wijngaard zonder AOP duiding gemiddeld nog geen 15 duizend euro.

Leave a Comment