Jaarlijks onderzoekt Edelman, het grootste zelfstandige communicatiebureau wereldwijd, de stand van het vertrouwen in de wereld. Deze Trust Barometer was vorig jaar ongekend pessimistisch. Covid-19 bleek een diepe kloof te hebben geslagen in de samenleving, maar het wordt niet beter. De 2022-versie is namelijk nog negatiever.
Voor de Edelman Trust Barometer 2022 interviewde men 36.000 mensen uit 28 landen, waaronder Nederland. Het onlangs verschenen rapport kreeg als titel: De cyclus van wantrouwen. Hieronder een aantal opvallende quotes uit het onderzoek (PDF).
Bijna 6 van de 10 ondervraagden zegt dat het hun standaard tendens is om iets te wantrouwen, totdat ze bewijs krijgen dat het betrouwbaar is. Nog eens 64% zegt dat de situatie op een punt is beland waar mensen niet in staat zijn om constructief en burgerlijk een debat te hebben over problemen waarmee ze het niet eens zijn. Wanneer wantrouwen de standaard is, missen we de mogelijkheid om te debatteren of samen te werken.
Van alle geïnterviewden was 48 procent van mening dat de overheid de maatschappij niet verenigde, maar verdeelde.
Maar liefst 76% van de mensen heeft zorgen over fake news (valse informatie) en dat het wordt gebruikt als een wapen, een record! In Nederland staat het percentage op 63%, dat is het laagste van alle landen. Blijkbaar hebben wij dus nog het minste zorgen daarover, is dat wellicht wat naïef?
Geen van de belangrijkste informatiebronnen/media worden vertrouwd als een bron van algemeen nieuws en informatie. Het vertrouwen in zoekmachines is 59%, gevolgd door traditionele media met 57%. Sociale media scoort slechts met 37%.
Maar goed, de vraag is natuurlijk: kunnen we dit nieuws/onderzoek wel vertrouwen? Het feit dat Edelman actief is in de advertentiemarkt, dat zegt wel wat. Dat er steeds minder vertrouwen is in media, is namelijk niet bepaald positief voor hun branche. Dus dat maakt het onderzoek voor mij iets betrouwbaarder.